Motosiklette İleri Sürüş - Zafer Akçay (Kitap İnceleme)
"Trafikte kaosun değil, çözümün bir parçası olunmalı" - Z.Akçay
310 - Motosiklet fikri kafamda ilk şekillenmeye başladığı zamanlarda yaptığım en iyi şeyi yapıp önce hakkında biraz okumuştum. Youtube o kadar yaygın değildi, rahmetli Altın Elbiseli Adam ile tanışmam daha sonraya tekabül ediyor. Motosiklet.net diye bir forum sitesi vardı mesela. Burada vakit geçirmeye başladım. Hatta arama motoruna “motosiklet nasıl sürülür” diye yazıp çıkan makaleleri okuduğumu hatırlıyorum. Bunlardan biri de Reşat Arbaş (Donald Duck) - Motosiklet Teorisi kitabıydı. Sanıyorum blog veya forum gibi bir yerde bölüm bölüm bulmuştum bu kitabı ve hatmetmiştim. Hareket eden bir motosiklet üzerinde oturmadan önce teorisiyle haşır neşir olmaya başlamıştım. Bu çabadan sonra “Ne yapacağımı az çok biliyordum” bile diyebilirim. Motoru hareket ettirmeye dair tabii. Bir sürücü, bir “binici” olmak için bundan çok daha fazlası gerektiğini daha sonra öğrendim. Zor yoldan değil, yanlış anlaşılmasın. Her şeyi kitapta yazdığı gibi yaptım: ekipman, eğitim, ehliyet... Motosiklet almak bu adımların en sonuncusuydu. Okudum, izledim, öğrendim ve uyguladım.
Youtube kanalında her hafta yaptığı bilgilendirici, uyarıcı ve öğretici videolardan tanıdığımız Zafer Akçay hoca da bu kitap vasıtasıyla tam olarak bunu sunuyor işte. Her seviyeden sürücünün öğrenebileceği bilgileri bu kitaptan önce okuyoruz, sonra Zafer Hoca’nın aralara iliştirdiği videolarla izliyoruz, motosikletin ve onunla yolda olmanın teorisini öğreniyoruz, geriye uygulamak kalıyor. Her ne kadar adında ileri sürüş geçse de “ileri sürücü” olma yolunda her sürücü için bir el kitabı yani özünde. Zafer Hoca kitapta en uzun bölümü Motosiklet Yönetim Sistemi adını verdiği sisteme ayırmış ve burada motosikletin yolda nasıl hareket ettiğini tane tane, açık ve anlaşılır biçimde anlatmış. Ne yaparsak ne olur, ne yapmazsak ne olur, nasıl hareket eder, nasıl döner, nasıl gider, nasıl durur... Ve tüm bunlar olurken, motosiklet yolda hareketine devam ederken üstündeki(ler) neler yapmalı, onu da detaylıca anlatmış. Okurken videolardaki ses tonu kulağımda çınladı adeta. Bölüm başlıklarına eklediği Zafer Akçay jargonundan özdeyişler de gülümsetti.
”Trafikte kaosun değil, çözümün bir parçası olunmalı”
“Döner mi döner”, “Çıkar mı çıkar”
“Bir tane varsa bir tane daha vardır”
Hocanın o TRT tedrisatından geçmiş (şaka değil) müthiş Türkçesi aynı özenle kitaba da yansımış. Tek bir anlatım bozukluğu, tek bir yazım hatası, tek bir anlam kaymasına dahi mahal bırakmayacak şekilde anlatımını sürdürmüş hoca. Hayran kaldım. Bu arada kitabın önsözünü bir başka iki teker tutkunu Sinan Canan yazmış. Zafer Hoca’ya dil konusunda dizdiğim methiyeleri (bendeki 2. baskı için konuşuyorum) önsöz için de söyleyebiliyor olmayı dilerdim. Editörün mü gözünden kaçmış, aceleye mi gelmiş tam anlamadım o kısmı açıkçası. Özü alıp biçime çok takılmamaya çabalayarak geçtim o kısmı.
İki tekerle hobi olarak, eğlence amaçlı veya profesyonel olarak haşır neşir olan herkesin en az bir kere “anlayarak” okuması ve okuduklarını trafikte uygulaması gereken bir rehber olmuş bu kitap. O halde yine bir ZAkçay özdeyişiyle sonlandırayım:
Hadi iyi sürüşler!